De wereld staat op z'n kop!

De wereld staat ineens op z'n kop. In een kort tijdsbestek van een week worden we ineens beperkt in ons doen en laten en ligt het gevaar van ziek zijn op de loer.

Een hele uitzonderlijke situatie die wij nog nooit eerder hebben meegemaakt en die veel van ons vraagt. Naast dat er maatregelen zijn die ervoor moeten zorgen dat we gezond blijven en anderen niet besmetten is de hele thuissituatie ook ineens veranderd en dat is best een hele uitdaging.


Thuiswerken

De meeste mensen onder ons zijn ineens verplicht om thuis te werken. Van het een op het andere moment mag je ineens niet meer op je werk verschijnen. Je mag niet meer fysiek in contact zijn met je collega's en vergaderen is uit den boze.

Dat thuiswerken lijkt in eerste instantie misschien niet heel erg vervelend, maar op de lange termijn wordt het toch best uitdagend. Misschien ben je ouder en heb je ineens je drie kinderen de hele dag om je heen. Zie dan nog maar eens werk gedaan te krijgen. Ook zijn we niet gewend onze partner de hele dag om ons heen te hebben, uit ervaring weet ik dat dat soms best pittig kan zijn :-)

Zal me niks verbazen als we straks óf een babyboom krijgen óf een toename van scheidingen.


Thuiswerken is nog niet zo gemakkelijk

Thuiswerken vraagt best een bepaalde discipline. Allerlei afleidingen liggen op de loer: dat wasje wat je nu ook best even kunt draaien, die stofzuiger die nodig door de kamer moet en wanneer heb je eigenlijk voor het laatst je ramen gewassen? Geconcentreerd werken is best lastig en als je in een huiselijke sfeer zit is dat een behoorlijke uitdaging. Ook hebben mensen die thuiswerken vaak het gevoel dat ze harder moeten werken, om te laten zien dat ze 'echt wel' hard aan het werk zijn. Vaak gunnen ze zich dan ook geen pauzes. Heel gek want op je werk neem je daar (hopelijk) ook gewoon de ruimte voor en ben je ook niet 8 uur op een dag productief. Sterker nog, dat is niet eens mogelijk. Aangezien we de komende weken vast zullen zitten aan thuiswerken wordt een vast dagritme belangrijk dan ooit.


Houd je normale werktijden aan

Hoe verleidelijk het ook is om langer in je bed te blijven liggen nu je geen reistijd naar je werk hebt, doe dat niet. Zorg ervoor dat je een vast dagritme houdt, dit is ook heel erg belangrijk voor je kinderen. Het is geen vakantietijd en dus moeten we ons ook niet zo gedragen. Begin je normaal gesproken ook om half 9 te werken, zorg er dan voor dat je op dat tijdstip ook thuis begint. Net als normaal gesproken ben je dan ook lekker gedoucht en heb je ontbeten. Ondanks dat het erg verleidelijk is om de hele dag in je huispak te gaan zitten zet het je ook in een bepaalde modus en dat is nu net wat je niet wilt.


Maak duidelijke afspraken

Om toch wat werk gedaan te krijgen is het belangrijk om duidelijke afspraken met je partner te maken. Jullie moeten beide thuiswerken en werk gedaan krijgen en het kan niet zo zijn dat jij alleen de zorg voor je kinderen moet regelen. Werk in shifts en wissel elkaar af. Moet jij veel telefoontjes plegen, ga dan even boven zitten en vraag je partner de kinderen beneden op te vangen. Ook met oudere kinderen zijn er best afspraken te maken. Gelukkig begint de online school nu wat meer vorm te krijgen en zal je kind ook gewoon schoolwerk moeten doen. Dat kunnen ze prima op hun eigen slaapkamer doen. Met kleine kinderen is het misschien handig om wanneer zij hun slaapje doen wat extra te werken.


Creëer een eigen werkplek Het is belangrijk om een soort werkomgeving te creëren om werk gedaan te krijgen. Velen zullen net als ik aan de keukentafel werken, maar zorg er dan voor dat je ruimte hebt en dat het wat is opgeruimd. Niks zo vervelend en afleidend als rommel om je heen. Op die manier wordt het wel heel lastig om in een werkmodus te komen.


Zorg goed voor jezelf

Het is nu meer dan ooit belangrijk dat je goed voor jezelf en je naasten zorgt. Hoe gezonder we zijn hoe beter we tegen het virus bestand zijn. Volg de richtlijnen van het RIVM op en was vaak je handen. Zorg ook dat je naast het vele binnen zitten je ook af en toe even naar buiten gaat. Even een rondje lopen en wat zuurstof tot je nemen is heerlijk en zorgt ervoor dat je je weer fijner voelt. Misschien kun je ook wat oefeningen doen of volg wat work outs in huis. Een goede tip is fitchannel.com.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om goede voeding tot je te nemen. Met regelmaat post ik lekkere recepten die én gezond zijn én makkelijk te maken. Een beetje extra vitamientjes kan nu geen kwaad.


Accepteren van de situatie

Misschien wel één van de lastigste dingen: accepteren dat het even is zoals het is. Dit is vooral erg lastig omdat er nog geen stip op de horizon staat waar we naartoe kunnen werken. Nu houden velen zich vast aan 6 april en hopen we dat de scholen dan weer beginnen. Zelf zie ik dit zo snel nog niet gebeuren en houd ik er rekening mee dat we voorlopig nog wel een tijdje in deze nieuwe situatie zullen zitten. Het is belangrijk om je te blijven focussen op zaken waar je invloed op hebt in plaats van je druk te maken over zaken die je niet kunt veranderen. Merk je aan jezelf dat je je ergens veel zorgen om maakt stel je dan de volgende vragen:

1. Is het mijn zaak? Dit zijn zaken die jij kunt veranderen en waar je invloed op hebt.

2. Is het de zaak van een ander?

Stoor je je bijvoorbeeld aan het hamstergedrag van een ander? Bedenk dan dat je daar geen invloed op hebt en laat het los. Waarschijnlijk is zo iemand gewoon in paniek en laat het daardoor dit gedrag zien.

3. Is het Gods zaak

Hiermee wordt bedoeld: is het de zaak van het universum, van God, of van wie jij hier ook bij bedenkt? Bijvoorbeeld het uitbreken van het Corona virus. Hier heb je absoluut geen invloed op en dus kun je je hier heel erg zorgen om maken, maar dat verandert niks aan de zaak. Het zorgt er alleen maar voor dat je erg onrustig wordt en begint te piekeren. En dat straalt weer af op de mensen om je heen. Geef het goede voorbeeld aan je kinderen en blijf kalm. Richt je alleen op die zaken die je kunt veranderen en doe dat naar je beste kunnen.


Beperk de informatiestroom Je wilt uiteraard op de hoogte blijven van alles wat er speelt rondom het Corona virus. De hele dag door worden we overspoeld met nieuws op de tv, de radio, via apps en anders hoor je het wel via andere sociale kanalen. Deze overvloed aan informatie zorgt er ook voor dat je er niet los van komt. En zo nemen je zorgen juist toe. Het is ook belangrijk om je er af en toe even voor af te sluiten en je te richten op positieve dingen. Blijf je de hele dag met je neus in je telefoon hangen om te horen hoeveel mensen er besmet zijn of overleden dan kan het je ook heel erg aanvliegen. Hiermee voed je de angst om zelf ook ziek te worden. Ik zeg niet dat je je voor het nieuws moet afsluiten, maar voor je eigen gemoedstoestand kan beperken geen kwaad.5 keer bekeken
Energique & zo
Planetenlaan 1
9405 PA Assen
06-15486979
info@energiqueenzo.nl
Schrijf je in en ontvang elke maand tips voor meer ontspanning en energie in je (werk)leven