Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg

Bijgewerkt: feb 1

Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg Dit was het motto van mijn familie en dus voor lange tijd ook van mij.

Laten we vooral geen gekke dingen doen, alles bij het veilige houden en niet teveel opvallen. Jarenlang heb ik dat met me meegedragen en dat heeft ervoor gezorgd dat ik veel dingen niet ben aangegaan terwijl ik dat achteraf wel had gewild. Zo ben ik bijvoorbeeld nooit gaan studeren, maar ben ik al op mijn 19e aan het werk gegaan, want ja geld verdienen leek me ook wel wat. Het idee van studeren kwam niet eens in me op, want dat werd van huis uit zeker niet gestimuleerd. Wat mij betreft een gemiste kans en dat is waarschijnlijk nu de reden dat ik het leuk vind om veel nieuwe dingen te leren en opleidingen te volgen. Een soort van inhaalslag zeg maar.


Niet jouw overtuigingen Ken je dat, je hebt een aantal overtuigingen die zo sterk zijn, maar wanneer je ze eens nader onderzoekt blijken ze helemaal niet van jou te zijn. Erg vermoeiend als je dat soort overtuigingen wel bij je draagt, maar ze helemaal niet bij je passen. Dat werkt zeer stress verhogend. Het is dan ook goed om bij jezelf te rade te gaan of dingen wel van jou zijn. Wanneer dat niet het geval is kun je eigen overtuigingen adopteren en de oude loslaten. Dat geeft weer ruimte voor nieuwe dingen.

Uiteraard is het dan wel handig dat je overtuigingen adopteert die je ook verder brengen en je niet in de weg staan bij jouw ontwikkeling.


De juiste mindset

Er zijn twee soorten mindsets, namelijk een growth mindset en een fixed mindset.

Bij een growth mindset sta je open voor groei en blijf je jezelf ontwikkelen. Wanneer er iets nieuws op je pad komt denk je 'oh leuk, ik heb het nog niet eerder gedaan, maar ik denk wel dat ik het kan', een beetje a la Pippi Langkous zeg maar. Bij een fixed mindset denk je dat je al bent uitgegroeid en dat je niet meer in staat bent om nieuwe dingen te leren. En dat klopt niet, want jouw brein is namelijk neuroplastisch, dat betekent dat je altijd kunt blijven leren. Zorg dus dat je altijd in ontwikkeling blijft. Daar word je een gelukkig mens van.


Waarom kost het toch zoveel moeite om te veranderen? Verandering kost heel veel moeite, maar waarom is dat? Je brein is ingesteld om je te beschermen. Alles wat afwijkt van het normale bestempelt je brein als onveilig. En daarmee worden er meteen allerlei systemen in werking gezet om je lichaam terug te laten keren naar veiligheid. Toen wij nog oermensen waren kwam zo'n brein goed van pas. Het zorgde ervoor dat je alert was op gevaar zodat je uit de klauwen van de sabeltandtijger wist te blijven. Nu zijn de tijden compleet anders en zijn er geen sabeltandtijgers meer om je druk om te maken. Toch kent je brein het verschil niet tussen die tijger en bijvoorbeeld een deadline en dus wil het je blijven beschermen. Wanneer jij bijvoorbeeld bedenkt dat je meer wilt gaan bewegen, dan komt je brein onmiddellijk met allerlei plausibele redenen waarom je dat beter niet kunt doen. Zo zou je misschien een blessure op kunnen lopen of heb je het verdiend om een avondje op de bank te hangen na je zware werkdag. Dit zorgt ervoor dat we uiteindelijk niet meer in beweging komen en er aan toegeven. Je brein kijkt altijd alleen maar naar het nu en niet naar de langere termijn. Zelfs als het op de langere termijn wel beter voor je zou zijn om aan je gezondheid te werken. Lastig dingetje dus dat brein.


Wil jij toch anders? Wil jij toch anders en wil je juist wél gaan werken aan bijvoorbeeld je gezondheid, zorg er dan voor dat je dit in kleine stapjes doet zodat je niet meteen je brein alarmeert. Of zorg ervoor dat je binnen 5 seconden nadat je iets hebt bedacht je meteen overgaat tot actie, anders doe je het niet meer. Zo zorg je ervoor dat je je brein voor bent. Weet ook dat door de dingen te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt dat juist díe dingen ervoor gaan zorgen dat je wél je doel bereikt. Blijf daar dus doorheen breken en je bereikt wat je wilt.
9 keer bekeken
Energique & zo
Planetenlaan 1
9405 PA Assen
06-15486979
info@energiqueenzo.nl
Schrijf je in en ontvang elke maand tips voor meer ontspanning en energie in je (werk)leven