Geen gestress! Zo lukt het jou ook om ontspannen je vakantie in te gaan

De vakantie staat weer voor de deur en alhoewel het misschien nu een gekke tijd is kunnen we er toch best naar uitkijken. Even heerlijk loskomen van je werk en doen waar je zin in hebt. Misschien ga je op vakantie, misschien blijf je gewoon lekker thuis, het is allemaal goed. Het gaat erom dat je heerlijk wat tijd hebt om lekker te niksen en leuke dingen te ondernemen met de mensen waar je van houdt.

Uiteraard is het belangrijk dat je je werk goed afrondt zodat je met een gerust hart de (digitale) deur achter je dicht kunt trekken. Maar dan is er eerst nog wat werk aan de winkel. Volg de volgende tips op en jouw ontspannen vakantie komt eraan!


Inventarisatie De komende tijd breng jij in kaart wat er nog allemaal te doen is. Neem hierbij ook de tijd na je vakantie mee. Welke projecten staan er op stapel en waar moet jij nu echt mee aan de slag om tot een goede afronding of overdracht te komen?

Dit wordt jouw startpunt en hierop ga je je de komende weken op focussen.


Planning

Nu je weet wat er allemaal nog moet gebeuren voordat jij de boel kunt loslaten is het belangrijk dat je een planning gaat maken. Verdeel de taken over de komende weken en bedenk wat er voor nodig is om dit naar alle tevredenheid te kunnen afronden. Misschien is het nodig dat je een aantal zaken overdraagt aan een collega? Neem dit dan op in je planning; bedenk hoe je dit gaat overdragen (mail/face to face) .Handel die dingen waar je zelf nog voldoende tijd voor hebt af en beschrijf de rest voor je collega. Weer een klus afgerond, check!


Vul je agenda Belangrijk is nu dat je je agenda gaat vullen met de taken die je nog wilt afhandelen en dat je ook plant wanneer je het een en ander overdraagt. Wanneer je hier een aantal weken vooraf al aan begint kunt je dit in alle rust af gaan handelen. Vul je agenda realistisch en houd voldoende ruimte over voor zaken die toch nog oppoppen. Zolang daar voor jou ruimte voor is raak jij hiervan niet in de stress.

Wanneer je nu bijvoorbeeld nog een aantal vergaderingen hebt staan dan is de kans groot dat hier nog vervolg afspraken/taken uit komen. Misschien komen er dus nog taken bij. Zolang je hier rekening mee houdt is er niks aan de hand. Vooraf en na een vergadering plan jij dus een half uur voorbereidingstijd en afhandelingstijd. Check!


Blok je agenda

Inmiddels heb jij een mooie en realistische planning gemaakt en is je agenda gevuld met de zaken waar jij je nu nog op moet focussen. Nu is het tijd dat jij je agenda gaat blokken. Zorg ervoor dat je laatste werkdag in je agenda is geblokt zodat niemand er nog wat in kan proppen. Jij bent baas over je agenda en niemand gaat jouw plannen in de war schoppen. Doe dit ook voor je eerste werkdag. Niks vervelender als toch nog moeten stressen op je laatste werkdag of overvallen worden op je eerste werkdag. Wij gaan voor ontspanning, remember!


Geen verrassingen nu!

Nu is het zaak dat jij in alle rust je taken gaat afhandelen. Stuur bij waar nodig en zorg ervoor dat je eventuele aanpassingen ook meteen aanpast in je agenda. We willen nu niet voor verassingen komen te staan.


Niet weggeven nu!

Ik weet hoe jij bent: je wilt altijd helpen en als iemand om je hulp vraagt spring jij vaak bij. Nu gaan we dat NIET doen. Je houdt je aan je planning en gaat vanaf nu NEE leren zeggen. Repeat after me: NEE, NEE, NEE, NEE, NEE, NEE, NEE, NEE, NEE. Get the picture? Heb je hier nog wat moeite mee, zeg dan: fijn dat je aan me gedacht hebt, maar omdat ik bijna op vakantie ga heb ik nu mijn handen vol aan mijn eigen taken. Misschien heeft Pietje ruimte voor je?

Zo lastig is het echt niet. Het woordje NEE werkt erg bevrijdend en kan ook zeker vaker gebruikt worden, ook als je niet op vakantie gaat.


We zijn er bijna! We zijn er bijna. Je hebt al je taken netjes afgehandeld dan wel overgedragen. Ruik je de vakantie al? Het enige wat nog rest is je afwezigheidsmelding aan te zetten. Beschrijf duidelijk dat je er de komende tijd niet bent (vergeet niet die 2 extra dagen mee te nemen), en bij wie men terecht kan voor vragen. Dat heb jij mooi even gefikst!

Een hele fijne vakantie gewenst!


Wil jij ook meer ontspanning in je (werk)leven? Kijk op mijn site hoe ik jou kan helpen. www.energiqueenzo.nl


31 keer bekeken
Energique & zo
Planetenlaan 1
9405 PA Assen
06-15486979
info@energiqueenzo.nl
Schrijf je in en ontvang elke maand tips voor meer ontspanning en energie in je (werk)leven