Hoe bewaak je je energie?

Energie is nodig voor een kwalitatief goed leven. Wanneer je energie uit balans is zul je je lusteloos en uitgeput voelen en tot weinig in staat. Onzekere tijden zoals nu in coronatijd vragen veel van je en hierdoor kun je af en toe even helemaal geen puf meer hebben. Maar hoe kun je nu je energie bewaken zodat je toch door kunt blijven gaan?


Nergens zin in Je kent het wel; je hebt nergens zin in. Geen zin om te sporten, geen zin in je huishouding, om te koken, geen zin om naar buiten te gaan en al helemaal geen zin in seks! Aan de andere kant heb je juist wel zin in de verkeerde dingen: eten bestellen, chocola en chips eten, Netflix kijken, wijn drinken en bankhangen. Dat komt omdat deze dingen ervoor zorgen dat je je kunt ontspannen en je weet dat je gegarandeerd succes hebt. Mensen eten en drinken omdat hun lichaam weet welke gevoel dit kan brengen en in zo'n bleh situatie is dat juist wat je nodig hebt. Op de langere termijn helpt het je helaas niet verder en brengt het je juist verder in een neerwaartse spiraal. Tijd om in actie te komen dus!


Waar gaat jouw energie aan op? Om te weten wat energie kan geven moet je eerst weten waar jouw energie aan op gaat. Kijk dus eens kritisch naar je (werk)week en welke taken je op je bordje hebt. Geven deze taken je energie of zorgen ze er juist voor dat jouw energie zo door het doucheputje lijkt te verdwijnen?

Stel jezelf bij deze taken de volgende vragen: 1. Moet ik dit doen?

2. Moet ik dit doen?

3. Moet ik dit doen?

Door antwoord te geven op deze 3 vragen kom je tot inzicht of jij die taken waar jij je mee bezig houdt en die veel energie van je vragen wel zou moeten doen. Misschien is het wel beter als iemand anders het doet. En draagt deze taak ergens aan bij of kun jij je veel beter focussen op andere taken?


Vraag hulp Wat is dat toch met ons vrouwen? Waarom denken we altijd dat we alles zelf moeten doen? Je hoeft niet alles zelf te doen! Vraag je partner en kinderen om ook mee te helpen in het huishouden en af en toe het koken voor zijn/haar rekening te nemen. Ook in je werk kun je best een beroep doen op een collega om je te ondersteunen met een bepaalde taak. Misschien is deze collega wel bereid om het van je over te nemen. Je weet het niet als je het niet vraagt.


Toevoegen van energiegevers Om je energie te vergroten moet je meer energiegevers toevoegen aan je dag. Maak eens een lijstje met die dingen die jou energie geven. Dat hoeven niet altijd grote dingen te zijn zoals op reis gaan, maar ook een kopje thee drinken in het zonnetje zou kunnen bijdragen aan energie. Bedenk minstens 15 dingen. Lukt het niet om meteen 15 dingen te bedenken? Geen probleem, leg je lijstje even weg en kom er later op terug. Voeg minstens 2 dingen van je lijstje toe aan je dag.


Me time Juist in deze tijd waar veel beroep op ons wordt gedaan door werk en kinderen is het belangrijk dat je ook tijd voor jezelf creëert. Als jij niet oplaadt wordt jij geen leukere moeder, partner of werknemer. Sterker nog, dan ga je er aan onderdoor.

Zorg er dus voor dat je elke dag minstens een half uurtje (minimaal) iets doet waar jij blij van wordt en als het kan doe het dan even alleen. Ga even de deur uit voor een korte wandeling zodat de spanning uit je lichaam kan. Of luister naar mooie muziek zodat je kunt ontspannen. Of stap onder de douche of in bad en geniet van de warme stralen. Maak duidelijke afspraken met je kids dat ze je niet storen. Even gemam aan je hoofd werkt erg bevrijdend.


Kom in beweging Als je je futloos voelt is dit misschien wel het laatste waar je zin in hebt. Maar door in beweging te komen gaat je bloed weer sneller stromen waardoor er weer energie vrijkomt. En dat merk je. Misschien toch maar van die bank af en een rondje lopen? Mag je jezelf als cadeautje trakteren op een filmpje met chocola :-)


2 keer bekeken
Energique & zo
Planetenlaan 1
9405 PA Assen
06-15486979
info@energiqueenzo.nl
Schrijf je in en ontvang elke maand tips voor meer ontspanning en energie in je (werk)leven