Ik wil zo graag veranderen, maar hoe doe ik dat?

Veel mensen putten zichzelf uit omdat ze streven naar een leven dat niet haalbaar is. Zo willen ze een bloeiende carrière, er volledig kunnen zijn voor de kinderen, goede relaties hebben met familie en vrienden, sporten om fit en gezond te zijn, en ook nog een opgeruimd huis hebben. Oh ja, en niet vergeten een waardevolle bijdrage leveren aan de wereld.


Dit past allemaal niet in een dag. Het vele willen geeft naast dat het veel tijd kost ons ook nog eens veel stress. Want zie al die dingen maar eens te realiseren op een ontspannen manier. Vaak zijn we ook druk met zaken om een ander te pleasen en dat kost je een hoop energie. Energie die je ook in kunt zetten voor zaken die voor jou belangrijk zijn.

Je hebt dus keuzes te maken. En juist dat valt niet altijd mee. Want waar moet je voor kiezen in de jungle van allemaal mogelijkheden? En hoe kies je het juiste?


Om de juiste keuzes te maken is het goed om eens kritisch naar je (werk)week te kijken. Pak je agenda er eens bij en kijk hoe je week is gevuld. Wat komt er in je week voorbij en zijn dit dingen waar je blij van wordt? En kijk ook eens kritisch of het je energie geeft of juist kost. Zitten hier de dingen in verwerkt die jij belangrijk vindt in je leven?

Als je bijvoorbeeld meer zou willen sporten, is hier voldoende ruimte voor? En als je meer tijd met je kinderen wilt doorbrengen, zie je dat terug in je week? Kijk eens goed naar wat jij zou willen veranderen en bedenk je ook waarom je dit wilt veranderen. Wat kost het je als je het niet doet? En wie heeft daar last van?

Als je uiteindelijk hebt bedacht wat je wilt veranderen en waarom kun je aan de slag.

Om werkelijk succesvol te veranderen heb je te voldoen aan drie voorwaarden :

- Je moet het echt willen

- Je moet het gevoel hebben dat JIJ het kan

- Je moet er prioriteit aan geven


Iets echt willen betekent dat het van binnenuit komt. Niet willen afvallen omdat een ander vindt dat je een paar pondjes te zwaar bent, maar omdat jij er hinder van ervaart. We hebben het dan niet over ‘ik zou eigenlijk moeten afvallen’, nee ‘ik moet/wil afvallen’. Bij het eerste geef je jezelf eigenlijk meteen een escape en lijkt het meer een voornemen. Als je het hebt over moeten geef je meteen de urgentie aan.

Naast dat je het echt moet willen is het ook belangrijk dat je het gevoel hebt dat JIJ het kan veranderen. Hierbij geldt: ervaringen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Dat betekent dus als eerdere pogingen niet hebben geleid tot het gewenste resultaat dit niet wil zeggen dat het nooit gaat lukken, maar dat je nog aan het leren bent en nog niet de juiste methode hebt gevonden. Door steeds door te blijven gaan bereik je uiteindelijk je doel.


En misschien wel het allerbelangrijkste; je moet er prioriteit aan geven. Elke dag weer wordt dit het belangrijkste waar jij die dag aan hebt te werken. Doe je dit niet dan wordt je weer opgeslokt door de waan van de dag en kom je er aan het einde van je dag achter dat het je weer niet is gelukt. Hoe frustrerend is dat!


Ons brein is van nature wat lui. Het wil dat dingen gemakkelijk gaan zonder al teveel moeite. En dat gaat natuurlijk niet. Elke keer als jij wat wilt veranderen gaat je brein bij zichzelf te rade en koppelt dit aan eerdere ervaringen. Hij trekt een laatje open en daar ligt het antwoord. Zo kan het dus bijvoorbeeld zijn dat je jezelf heilig hebt voorgenomen om niet meer te snoepen en jezelf toch ineens betrapt met je hand in de snoeppot. Dit gebeurt simpelweg omdat jij dat altijd zo deed.


Je onbewuste brein grijpt terug naar het bekende. Om daadwerkelijk te kunnen veranderen heb je dus je bewuste brein in te zetten. Je continu bewust zijn van je nieuwe voornemens en daar naar handelen (prioriteren) zorgt ervoor dat er nieuw paden worden gecreëerd in je brein. Houd dit zo’n 90 dagen vol en je paden worden snelwegen. En zo wordt een nieuwe gewoonte geboren.


Tegenwoordig zijn er allemaal tools die je kunt gebruiken om jezelf dagelijks aan je voornemen te herinneren. Zo zijn er apps, reminders op je telefoon of zet het simpelweg in je agenda. Whatever works for you.


Heel veel succes!


Veel liefs Miranda

0 keer bekeken
Energique & zo
Planetenlaan 1
9405 PA Assen
06-15486979
info@energiqueenzo.nl
Schrijf je in en ontvang elke maand tips voor meer ontspanning en energie in je (werk)leven