Liever zijn voor jezelf


De hele dag zijn we druk in de weer en hebben we hele gesprekken met onszelf. De woorden die je tegen jezelf zegt zeg je waarschijnlijk niet zo snel tegen een ander. Wat sommige woorden die jij tegen jezelf zegt daar lusten de honden geen brood van. Sterker nog, wanneer jouw gedachten hardop zouden worden uitgesproken, zou je je kapot schrikken!


Behandel jezelf zoals je je beste vriendin zou behandelen

Vrouwen zijn erg goed in zorgen voor een ander. Wanneer een vriendin het moeilijk heeft staan wij klaar met een luisterend oor. We zeggen dat ze het rustig aan moet doen en goed voor zichzelf moet zorgen. Dat ze wel wat liever voor zichzelf mag zijn en dat het echt allemaal wel weer goed komt.

Maar als wij zelf in zo'n situatie zitten zeggen we hele andere dingen tegen onszelf. "Niet zo lopen zeuren, er zijn wel mensen die het zwaarder hebben als ik, "wat ben ik toch een slappeling", en alles wat daarop lijkt.

Waarom doen wij dat? Help het ons überhaupt verder om zo tegen onszelf te praten?


Streng zijn voor onszelf Op de een of andere manier hebben we hele andere verwachtingen van onszelf als dat we die van anderen hebben. Anderen mogen het wel rustig aan doen, maar wij moeten steeds maar door blijven gaan. Dat streng zijn voor onszelf is aangeleerd gedrag en lijkt op straffen. Maar ook al heb je jezelf dit gedrag aangeleerd, ook jij kunt ervoor kiezen om liever voor jezelf te zijn. En dat betekent niet altijd maar positief zijn terwijl je dat niet zo voelt, maar juist luisteren naar je lichaam en tegemoet komen aan je behoeften. Met vriendelijke en lieve woorden voor onszelf creëren we meer rust en ontspanning.


Maar hoe doe je dat dan?

Van het een op het ander moment bedenken dat je vanaf nu liever voor jezelf gaat zijn werkt misschien wel even, maar je zult al gauw weer in je oude patronen vervallen. Begin daarom klein en breid dat steeds verder uit. Begin bijvoorbeeld met aan jezelf te vragen hoe het met je gaat. Bedenk ook dat het ook oké is als het even wat minder goed met je gaat. Wijs dat niet af, maar zeg tegen jezelf: "het gaat vandaag wat minder goed met mij en dat is helemaal oké". Geef jezelf de ruimte om je minder goed te voelen, dan verdwijnt het gevoel vaak vanzelf wel weer. Wanneer je je er juist tegen verzet is het net alsof je probeert een deur dicht te drukken terwijl er aan de andere kant iemand tegen die deur drukt die veel sterker is. Dit ga jij niet winnen, het is dus beter om de deur open te gooien en het binnen te laten komen. Dan komt er ook sneller een oplossing.


Alles omarmen

Alles omarmen betekent dat alles goed is in je leven; zowel de positieve als de minder positieve dingen. Dat is het leven, deze komt in golfbewegingen. Zouden we alleen maar op de pieken zitten dan ervaren we op den duur geen geluk meer. Juist de dalen zorgen ervoor dat we het kunnen waarderen als er wat positiefs gebeurt en er dan ook echt van kunnen genieten. Begin eens de dag met tegen jezelf in de spiegel te zeggen dat je fantastisch bent en dat je van jezelf houdt. Dat voelt in het begin misschien een beetje gek, maar is ook heel erg leuk. Probeer daarnaast gedurende de dag in de gaten te houden wat je tegen jezelf zegt en probeer het positiever te formuleren. Dus niet: "dat lukt me nooit" maar "dat lukt me nu nog niet".


Focus je op positieve dingen

Je aandacht vestigen op dat wat beter kan of wat niet goed is kunnen we allemaal wel. Maar kun jij je ook richten op zaken die juist goed zijn gegaan? We kunnen onszelf best wat meer complimenten geven. Door je aandacht te focussen op dat wat goed gaat ontwikkel je een positiever zelfbeeld en dat geeft een goed gevoel.

Beschrijf aan het einde van je dag wat je vandaag goed hebt gedaan en waar je trots op bent. Schrijf dit elke avond in een boekje zodat je het ook eens terug kunt lezen. Door dit een tijdlang te blijven herhalen ga je op den duur merken dat je focus meer naar de positieve zaken verschuift.


Dankbaarheid

Ondanks dat we soms te maken hebben met zaken die niet lekker lopen in ons leven is er nog voldoende om dankbaar voor te zijn. Dit zit vaak in de kleine dingetjes, maar door alles wat ons overkomt zien we die soms niet meer. Het geeft je veel positieve energie om je te richten op wat er allemaal wel goed is in je leven. Je gaat het leven meer positief ervaren. Dus kijk zo nu en dan eens om je heen en richt je aandacht op dingen waar je dankbaar voor bent.


Wil jij ook aan de slag met jezelf en je niet-werkende patronen? Leren om liever voor jezelf te zijn zodat je het leven positiever ervaart? Neem dan eens contact met me op om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

info@energiqueenzo.nl

4 keer bekeken
Energique & zo
Planetenlaan 1
9405 PA Assen
06-15486979
info@energiqueenzo.nl
Schrijf je in en ontvang elke maand tips voor meer ontspanning en energie in je (werk)leven