Poetsen, poetsen, poetsen

Laatst was ik op visite bij een vriendin en kregen we het over schoonmaken. Zij vertelde me dat wanneer ze visite krijgt van bepaalde familieleden ze altijd het hele huis poetst. Gek eigenlijk dat wij vrouwen dat doen. Ik heb nog nooit een man meegemaakt die aan het poetsen slaat als hij visite verwacht. Maar ook heel herkenbaar, ik deed dat vroeger niet anders. Ik wilde laten zien dat ik het goed voor elkaar had en dat ik prima in staat was om alle ballen in de lucht te houden inclusief een schoon huis. Met het zweet drie lagen dik op mijn voorhoofd sjeesde ik door mijn huis om ervoor te zorgen dat alles tip top in orde was en je nergens rommel vond. Erger was nog dat ik ook meteen zag wat er bij een ander niet schoon was en daar ook echt iets van vond. Belachelijk eigenlijk.

Gelukkig is dat gevoel gestopt en maak ik voortaan alleen nog maar schoon als ik vind dat het nodig is (alhoewel mijn man vindt dat het best iets vaker mag 😊). Maar waar het eigenlijk om gaat is wel dat je op zo’n moment compleet de autoriteit bij de ander legt. Alsof zij er überhaupt iets van te vinden hebben dat jouw huis niet helemaal opgeruimd is omdat je kinderen nu eenmaal lekker aan het spelen zijn en dat dat dus wat rommel geeft. Dat jouw prioriteit dus bij je kinderen ligt en niet altijd bij een schoon huis. Is dat werkelijk zo verkeerd of maakt het je eigenlijk gewoon een warme betrokken moeder?

Als coach zie ik regelmatig dat vrouwen de autoriteit weggeven. Ze vaak bezig zijn met wat de ander van iets vindt en dat geeft veel frustratie. Zo jammer en ook zo onnodig! Het werkt door op veel gebieden in je leven en af en toe is het best eens zinvol om daarbij stil te staan en jezelf af te vragen of het niet anders kan.

Doe jij de dingen in je leven omdat jij aan het roer staat of is er iemand anders die aan de touwtjes trekt? Wordt het niet eens tijd om te gaan leven vanuit je eigen wensen en behoeften?

Liefs Miranda


3 keer bekeken
Energique & zo
Planetenlaan 1
9405 PA Assen
06-15486979
info@energiqueenzo.nl
Schrijf je in en ontvang elke maand tips voor meer ontspanning en energie in je (werk)leven