Werk jezelf nu niet over de kop!

Bijgewerkt: mei 14

Deze week was het eindelijk zover: de kinderen mogen weer gedeeltelijk naar school.

Dit maakte niet alleen onze kinderen erg blij, maar ik denk dat ook menig ouder de vlag uithangt dat er nu weer wat meer tijd en ruimte ontstaat voor andere dingen als thuisschool begeleiding en jengelende kinderen. Waarschijnlijk heb je al helemaal bedacht wat je in die vrijgekomen tijd gaat doen.


Twee weken meivakantie Eerlijk is eerlijk, die twee weken meivakantie waren best fijn, zeker omdat je kinderen even niks voor school hoefden te doen en jij dus ook niet. En alhoewel we zeker wel iets leukers hadden kunnen bedenken om deze twee weken te besteden, lees op vakantie gaan, vlogen de dagen eigenlijk gewoon om en hadden we het prima naar onze zin. Gisteren was de eerste schooldag van mijn dochter en kon ik dus lekker aan de slag zonder gestoord te worden. Wat een heerlijkheid zeg! Maar vandaag was het andere koek; ze had een flinke portie schoolwerk meegekregen en dus was het weer aanpoten. Niet alleen aanpoten voor haar, maar ook voor mama want er met regelmaat een beroep op me gedaan.

En toen overviel me het: hoe hebben we dat al die weken gedaan? Continu moeten schakelen tussen je eigen taken, de aandacht voor je kind, het huishouden, je partner vraagt best wat van je. Om dit goed te organiseren is een ware uitdaging. En dat was ik gewoon even vergeten denk ik. Ik werd acuut chagrijnig en was er meteen helemaal klaar mee.


Wat te doen Uiteindelijk is het gelukt om alles af te krijgen, maar dat betekende wel dat mijn eigen schema helemaal in de war werd gegooid. Ik had me heilig voorgenomen om op tijd te beginnen aan mijn taken, maar in de praktijk bleek dit pas in de middag te zijn. Ik kan me daar erg over lopen frustreren, maar weet ook dat het absoluut geen zin heeft. Even weer pas op de plaats dus en een flinke teug zuurstof tot me nemen. Ik heb zojuist alles opgeschreven wat ik nog graag wil gaan doen vanmiddag zodat er een mooi overzicht ontstaat. Hierdoor zie ik ook dat ik dat best in een middag afgehandeld krijg. Daarnaast weet ik ook dat we weer even terug moeten naar vóór de meivakantie waarin we werkten met een schema voor onze dochter. De taken waren eerlijk verdeeld tussen mijn man en mij en dit zorgde voor wat ruimte om ook onze eigen taken af te krijgen. Gedeelde smart is halve smart en dat is ook echt zo. Daarnaast geeft het ook vooral voor mijn kind de rust en overzicht en zo is iedereen weer blij. Zolang we nog blijven thuiswerken is dit ons nieuwe patroon. Laten we maar hopen dat ze binnenkort weer alle dagen naar school mogen.


Werk je nu niet over de kop! Het is natuurlijk erg verleidelijk om wanneer je de handen even vrij hebt je zoveel mogelijk werk afmaakt. Doe dit niet, want de kans dat je jezelf over de kop werkt ligt hierin echt op de loer. Je werk proppen in die paar uurtjes dat de kids de deur uit zijn lijkt misschien een goed idee, maar die krijg je later dubbel en dwars terug. Spendeer juist deze tijd aan het ontspannen werken zonder gestoord te worden. Bedenk voordat je begint waar je je op gaat focussen en maak hiervan een lijstje. Zorg dat het niet meer als 3 dingen zijn. Bedenk je niet alleen wat je gaat doen, maar ook hoe je het wilt doen, bijvoorbeeld op een zo ontspannen mogelijke manier. Werk in blokken en doe de dingen achter elkaar. Vergeet hierin ook niet je pauzes te nemen want dit zorgt ervoor dat je je werk goed volhoudt en je concentratie hoog blijft. Hierdoor werk je ook veel sneller en slimmer. Beloon jezelf omdat je zo lekker bezig bent. Trakteer jezelf als je iets hebt afgerond op een lekker kopje koffie. Zo houd je het voor jezelf ook gezellig en dit komt niet alleen jou ten goede, maar ook de mensen om je heen.

Zet em op! Samen houden we dit vol.


Merk je dat je toch de grip aan het kwijtraken bent? Voel je je emotioneel en gespannen en weet je soms even niet meer hoe je verder moet? Zorg er dan voor dat je er niet mee blijft lopen en schakel hulp in. Energique biedt een gratis inspiratiesessie om eens te bespreken waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarin kan helpen. Samen komen we er wel uit!


Neem contact op.

8 keer bekeken
Energique & zo
Planetenlaan 1
9405 PA Assen
06-15486979
info@energiqueenzo.nl
Schrijf je in en ontvang elke maand tips voor meer ontspanning en energie in je (werk)leven